Hoe herken je een nepsite?
Signalen hoe je nepprofielen en leugens herkent op een datingsite!!
Vele van ons kennen het wel, online daten. Bij uitstek een mooie manier om iemand te leren kennen. Helaas is het alleen dat er ook veel oplichters actief zijn en je met mooie praatjes aan het lijntje houden. Veel mensen zijn hier al ingetrapt en helaas blijft dit maar door gaan.
Op de meeste sites begint het al met een nepprofiel.
Enkele signalen gaan we hier onder met jullie delen.
1. Algemene berichten
Let tijdens het chatten of e-mailen goed op de stijl van de berichten die de ander terugstuurt. Gaat hij of zij wel echt in op jouw vragen en antwoorden? Berichten als: ‘Ik heb vannacht over je gedroomd en nu weet ik het zeker, ik wil bij jou zijn’, zijn standaardmails. Ze worden in grote getalen teruggestuurd.
Ook de hoeveelheid berichten kan signalen geven. Wie heeft er de hele dag tijd om te antwoorden? Oplichters. Zij hebben er een dagtaak aan om jou en vele anderen aan het lijntje te houden.
2. Profielfoto’s
Wie wil zichzelf nu niet laten zien op een datingsite? Profielen zonder foto daar kan je vaak een vraagteken bij zetten. Iedereen heeft in deze tijd wel een fotocamera op zijn of haar mobiel dus dat is geen excuus. Smoesjes als ik heb geen camera die gaan dus echt nergens over natuurlijk. Wij raden dan ook aan om deze al over te slaan.
3. Skypen/Facetime
Als je wilt weten of de andere persoon zegt wie hij of zij is dan kan je deze persoon uitnodigen om te gaan Skypen of beeldbellen. En dan bedoelen we natuurlijk ook echt met beeld en geluid. Als de andere persoon nu verteld dat dit niet mogelijk is met welke smoes dan ook, dan kan je er vanuit gaan dat je voor de gek gehouden word en dat deze persoon alleen maar aanwezig is met de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen.
4. Credits
Veel sites waar je credits moet kopen om in contact te blijven daar kan je hele grote vraagtekens bij zetten. Deze sites bestaan voor het grootste gros uit nepprofielen. De eigenaar van de websites betaald operators om uren te chatten en op deze manier de mensen zoveel mogelijk credits te laten kopen. Het is dus beter om niet met dit soort websites in zee te gaan.
5. Marktplaats
Ben je op zoek een spannend contact, een relatie of wat dan ook. Ga nooit af op de advertentie’s op marktplaats en dit soort site’s. Dan kom je zeker bedrogen uit. Je word na het contact gevraagd om contact op te nemen via een datingsite waar je eindeloos credits kunt kopen om zo samen in gesprek te blijven. Vaak word je dan voorgehouden dat het is om je beter te leren kennen maar ondertussen is het gewoon om te verdienen aan de credits die je koopt. Ondanks dat je de eerste paar misschien gratis krijgt.
6. Te mooi om waar te zijn?
Als iets te mooi is om waar te zijn , dan is het vaak ook zo. Je kan vele foto’s controleren op google. Oplichters gebruiken nooit foto’s van zich zelf natuurlijk, daarom is het slim om deze na te trekken.
Je kan dit op verschillende manieren doen maar de meest voorkomende is:
Sla de foto van het profiel op (rechtermuisknop, klik op ‘Afbeelding opslaan als’) en trek deze na. Je kunt dit doen via Google afbeeldingen. In de zoekbalk rechts bovenin staat een cameraatje. Klik op ‘Een afbeelding uploaden’. Klik vervolgens op ‘Kies bestand’ en upload de foto. Google zoekt nu in miljarden pagina’s. TinEye.com werkt volgens hetzelfde principe. Deze tool geeft zelfs aan hoe vaak de foto is gevonden. Staat de foto op een andere website, dan weet je dat je een oplichter aan touw hebt.
Maar niet altijd worden de foto’s gevonden dus denk dan niet gelijk dat je met een eerlijk en betrouwbaar persoon te maken hebt.
* Ook onder de bekende websites zitten helaas fakers, dit is helaas al te vaak voor gekomen en wij hebben dan ook al regelmatig meldingen ontvangen van mensen die op meerdere sites bedrogen zijn uitgekomen.